Celebert när utbildningsministern kom på besök.
Den 6 september 2022 gästades Urmakarskolan i Motala av utbildningsminister Anna Ekström, riksdagsledamoten Johan Andersson och lokalpolitiker och oppositionsrådet Elias Georges.
Vid besöket fick politikerna ta del av arbetet på Urmakarskolan som är del av TUC Sweden, en av Sveriges största YH-anordnare. Tillsammans med Pia Olsson, YH-ansvarig guidade lärarna Fredrik Larsson, Clas-Henrik Pihl och Nicholas Reux besökarna runt på Urmakarskolan som startade 1940. Skolan är en av 13 skolor i världen som är WOSTEP-certifierade. WOSTEP är urmakarnas utbildningsorganisation och ger de studerande möjlighet att jobba inom sitt yrke i hela världen och med några av världens mest välrenommerade klockmärken.
För Anna Ekström innebar besöket ett förverkligande av en livslång dröm. “Jag får gåshud när jag kommer in här! Det är så spännande” berättar Anna Ekström. Ottilia Andersson, som går andra året på Urmakarskolan berättade för Anna att det var intresset för smycken som ledde henne in på urmakarhantverket. Hon passade på att visa Anna den kvartsklocka som hon arbetar med och lät Anna låna hennes lupp för att titta närmare. Att Anna Ekström fascinerades av hantverket rådde det ingen tvekan på. Anna Ekström var även nyfiken på hur arbetsmarknaden för urmakare ser ut. “När vi tittar på våra senaste avgångsklasser har 100 procent fått arbete efter examen” berättar Hanna Paasikoski som är utbildningsledare på skolan.
“Arbetsmarknaden för urmakare är het och vi kan inte utbilda tillräckligt många urmakare för att möta upp behovet” berättar Clas-Henrik Pihl, yrkeslärare i årskurs 1. Att efterfrågan på urmakare är så stor var ny information för Anna Ekström som samtidigt menade att man behöver undersöka hur man kan skala upp utbildningen för att möta behovet på arbetsmarknaden. “Samhällsekonomiskt kostar det att inte möta upp efterfrågan” menar utbildningsministern Anna Ekström.
Hon berättar att på samma sätt ser man inom fler branscher att det är så stor brist på arbetskraft och då vill utbildningsministern se vad som kan göras för att skala upp. Här ser Anna att yrkeshögskoleutbildningarna kan vara ett sätt. “Jag tycker att YH är fantastiskt! Det är så bra att arbetsgivare är med och tar ansvar för utbildningarna. Under den period som jag varit utbildningsminister har regeringen dubblerat antal YH-platser” berättar Anna.
När hon blickar framåt så ser hon ljust på Yrkeshögskolans framtid. “Just nu tittar vi på hur man kan utveckla YH för att se till att arbetsmarknadens behov blir tillgodosedda. Kanske kan man se om vissa kurser ska göras permanenta berättar Anna Ekström.
När besöket börjar lida mot sitt slut berättar Anna att om hon inte får möjlighet att sitta kvar som utbildningsminister efter valet så vet hon vad hon ska göra i stället. “Då söker jag till Urmakarskolan! Har ni någon åldersgräns?” undrar Anna. “Nej, någon åldersgräns har vi inte. Hit kan alla söka” berättar Hanna Paasikoski, utbildningsledare på Urmakarskolan.